'WSP-MG Werkt Door' vroeg of medewerkers in de zorg wilden werken'Nicolette Verheij – Horeca ondernemer recreatiepark De Veerstal

'Van alleen maar thuiszitten wordt niemand blij'

Door de coronacrisis had horeca-ondernemer Nicolette Verheij van recreatiepark De Veerstal in Lathum ineens geen werk meer te bieden aan haar werknemers. Wat eerst een korte periode leek te worden, werd toch veel langer dan iedereen had voorzien. Nicolette heeft toen zelf initiatief genomen om haar werknemers aan het werk te houden, met hulp van het Werkgeversservicepunt Midden-Gelderland. 

“Ik ben in eerste instantie vooral zelf op zoek gegaan: zijn er mensen uit mijn netwerk die hulp nodig hebben en kan ik dat dan bieden? Omdat ik een hoop medewerkers had die zonder werk zaten. Zo zijn er een aantal bezorgers geworden", vertelt Nicolette. "Via WSP Midden-Gelderland Werkt Door (Harry Zoomers, red.) kreeg ik de vraag of ik personeel had die graag in de zorg wilden werken. En dat had nogal wat voeten in de aarde, want het moest de medewerkers wel passen: durf en kan ik wel met ouderen werken? Dat was best moeilijk." 

Nicolette heeft zelf contact gezocht met verschillende vrijwilligersorganisaties. Zo kwam zij uiteindelijk bij de Driegasthuizengroep. "Het verbaasde me hoe lastig dat was, omdat je toentertijd veel hoorde over het tekort in de zorg en ik had natuurlijk heel veel mensen die aan het werk konden, dus zeg me waar ze naartoe moeten. Maar dat bleek niet zo makkelijk. Dat vond ik moeilijk te rijmen met de schreeuw om extra handen die er toen was. Uiteindelijk zijn er bij TNT, de Driegasthuizengroep en de GGD mensen van mij aan het werk gegaan en her en der heb ik nog bezorgers en een invalkok werk kunnen bezorgen." 

“Bij de tweede lockdown heb ik gelijk tegen iedereen gezegd: “Als je je geld wilt verdienen, ook al heb je een vast contract, dan kom je ook werken, bijvoorbeeld door te helpen met schoonmaken of klussen. Maar ik ga ook werk zoeken in een verzorgingstehuis, met kinderen of als bezorger." Uiteindelijk heeft iedereen daar heel positief op gereageerd, want maanden alleen maar thuis zitten, daar wordt niemand blij van. Bovendien is regelmaat voor de meeste mensen ook erg belangrijk. Niet iedereen kan daar even goed tegen, als ze uit hun ritme worden gegooid. Via WSP heb ik vooral de parttimers laten weten dat TNT en het magazijn van Kruidvat in Heteren veel mensen nodig hadden. Verder zijn ze aan de slag gegaan als bezorgers, keukenmedewerkers, ondersteuning in verzorgingstehuizen en in de corona teststraten."

Samenwerking

“Het Werkgeversservicepunt Midden-Gelderland heeft mij ooit benaderd. Vanaf het eerste contact hebben het WSP en ik een goede band opgebouwd, omdat ik het altijd belangrijk heb gevonden dat mensen een kans krijgen om in de arbeidsmarkt aan de slag te kunnen gaan. Heb ik vragen, dan kan ik mijn vaste accountmanager bij het WSP altijd bellen. Hebben zij mensen, dan bellen ze mij met de vraag of ik nog iemand nodig heb. Momenteel heb ik 65 mensen in dienst. Dat zijn er in de loop van de jaren zeker een stuk of 20 geweest met een afstand tot de arbeidsmarkt, op dit moment zijn het er een stuk of zeven. De veerpont hier op het meer wordt normaliter bemand door medewerkers die door het WSP zijn bemiddeld. Ik heb een aantal mensen in de keuken, de snackbar en een paar medewerkers die her en der een helpende hand bieden. Soms zijn het opstartplekken, mensen die bijvoorbeeld terug in het arbeidsproces keren en weer in het werkritme moeten komen. Als dat hier goed loopt, gaan ze weer op weg naar een volgende baan. Ik heb me in het begin echter niet gerealiseerd dat er mensen zijn die ook gewoon bij ons blijven. Omdat je er toch vanuit gaat dat het om een korte periode zal gaan. Uiteindelijk zijn sommigen gebleven, gewoonomdat het aan beide kanten goed beviel."

Maatwerk

"Er zijn wel verschillen in hoe je omgaat met de medewerker die een afstand tot de arbeidsmarkt heeft. De een heeft nu eenmaal meer begeleiding nodig dan de ander. Soms bespreek je dan met het WSP en de medewerker of er in zo’n geval jobcoaching bij moet komen en naar aanleiding daarvan ben ik zelf ‘Harrie’ geworden. Dus hoe het allemaal loopt heeft echt te maken met het soort medewerker en de functie. Het is écht maatwerk."

Gouden team 

"Veel andere ondernemers zeggen: ‘Joh, ik krijg mijn werknemers helemaal niet zover om ander werk te gaan doen’ of ‘Ik ben ze maar aan het klussen gaan zetten bij mezelf’, maar ja, dat hou je ook geen zes maanden vol. Het zegt natuurlijk wel iets over het gouden team dat ik heb. Dat ze zeggen: ‘ Ja dat gaan we gewoon doen, aan het werk bij ouderen of als bezorger’."

Win-win situatie 

"Ik denk dat het heel belangrijk is dat je als ondernemer met een of twee mensen van het WSP contact hebt en ze je bedrijf goed kennen. Je moet op elkaar kunnen bouwen: wel waarmaken wat je zegt. Daar moet het WSP vanuit kunnen gaan, maar de medewerker en de ondernemer ook. En zorg dat je elkaar regelmatig bijpraat als je kandidaten hebt voorgesteld of voorgesteld hebt gekregen. Het WSP bemiddeld een breed scala aan werkzoekenden: van oudere werknemers tot herintreders, en van jongeren tot statushouders.
Solliciteren is natuurlijk niet niks, dat is niet voor iedereen weggelegd. Je hebt er wel enig werk aan, maar als je dat samendoet met WSP, met een jobcoach bijvoorbeeld, dan scheelt dat enorm. Daarnaast is het WSP ook een soort vertrouwenspersoon voor de medewerkers, die ook bepaalde termen en voorwaarden kan uitleggen aan ze. Zonder dat dat direct aan de werkgever hoeft te worden gevraagd. Samenwerking met het WSP is voor werkgevers echt een pluspunt, doordat het WSP een deel van het werk uit handen neemt. Waardoor ik daar een stuk minder druk mee ben en meer tijd in de werknemer als persoon kan steken."

Kansen voor iedereen

‘’Ik heb me wel gerealiseerd dat je, door medewerkers uit te lenen, natuurlijk ook mensen kunt kwijtraken, maar ik wil niemand zijn kansen in de weg staan. Qua ondernemerschap hoop ik dat we niet te bang zijn om mensen aan te nemen, omdat je niet weet hoe het allemaal gaat lopen. Ik denk ook dat mensen die niet goed in hun vel zitten bij een werkgever, nu eerder op zoek zullen gaan naar een andere werkgever. Omdat ze die stap eerder niet durfden te nemen, maar dat nu wel doen omdat er veel verschillende soorten werkgevers zijn die mensen nodig hebben. En andersom ongetwijfeld ook! 

Ik heb een medewerkster die tijdelijk ergens anders werkte en onlangs tegen me zei: 'Eén positief ding is: ik heb wel gemerkt dat ik nu weet dat ik écht bij jullie wil blijven werken!”

 

Cookie-instellingen